NAKIRI – LUONNOLLINEN VALINTA

Suorakulmainen Nakiri on yksi Japanin vanhimpia veitsimalleja. Nakirin tyyppisen veitsen käyttö ulottuu pitkälle historiaan. Japanilaisen keittiön pää raaka-aineet ovat olleet kasvikset ja kala. Jo 600-luvun lopussa, buddhalaisten vaikutteiden johdosta, keisari kielsi lihansyönnin. Vasta länsimaalaistumisen myötä Meiji-kaudella, 1800-luvun loppupuolella, lihansyönnin kielto kumottiin vasta lopullisesti japanissa. Näinä päivinä voisi lihansyönnin rajoittaminen olla taas ajankohtaista? 

Nakirin terä on lähes suora, joka mahdollistaa suuren kontaktin leikkuualustaan. Suuri kontakti leikkuualustaan puolestaan mahdollistaa kuitupitoisien kasvisten leikkaamisen siististi.  Nakirin terä on ohut ja litteä, se on suunniteltu niin ettei se murskaisi tai ruhjoisi leikattavia raaka-aineita. Nakirin leikkuujälki on kiiltäväpintainen ja siisti, jopa lasimainen. Nakirin malleissa on hiukan eroja riippuen sepästä ja alueesta. 

Nakiri vaatii hieman totuttelua, mutta palkitsee käyttäjäänsä ultimaalisena kasvisten leikkuukoneena. Nakiri on turvallisen tuntuinen useimille käyttäjille ja ykkösvalinta niille joita teräväkärkiset veitset ei sovi. Nakiri on siis loistava vaihtoehto ensimmäiseksi japanilaiseksi keittiöveitseksi.

Usein väitetään, että Nakiri on vain kasviksille, mutta kyllä sillä hoituu useimmat tehtävät näppärästi. Nakirin historia velvoittaa kutsumaan sitä kasvisveitseksi, vaikka kiinalaiset kokitkin tunnetusti tekevät kaikkea suorakulmaisilla television kokoisilla veitsillään. Niin tai näin, on Nakiri olemassaolonsa aikana lisännyt suosiotaan ja malli tunnetaankin yleisesti sinä "Japanilaisena veitsenä". 

Nakiri on luonnolinen valinta.