Gyuto – "lehmämiekka" on täydellinen japanilainen keittiöveitsi

Ensimmäiset keittiöveitset japanissa ovat todennäköisesti olleet kalalle ja kasviksille suunniteltuja. Japanissa on tosiaan syöty lähinnä kalaa ja kasviksia aina 1800-luvun lopulle asti. Ensimmäisiä todellisia keittiömiekkoja ovat olleet Yanagiban tyyppiset, pitkät yksiteräiset veitset, jotka on suunniteltu leikkaamaan kauniita siivuja kalasta Sushia ja Sashimia varten.

Kaikki kuitenkin muuttui Amiraali Perryn saapuessa Japaniin vuonna 1853. Tämän jälkeen Japanissa laillistettiin lihan syönti. Ajateltiin, että japanilaisten pitää saada lisää voimaa, lihaantua (to beef up!) mikä taas oli tärkeää kansalliselle identiteetille. Tai niin ainakin luultiin.

Enter the Gyuto

Japanilaiset ruokailuvälineiden valmistajat, hamonot, saivat inspiraation Gyuto veitsiin Japanissa toimineiden ranskalaisten ravintoloiden ranskalaisista veitsimalleista. Gyu-to eli lehmämiekka sopi nimeä myöten ajan henkeen, länsimaalaisen elämäntavan sulautuessa osaksi vanhaa japanilaista kulttuuria.

Kuten monissa japanilaisten valmistamissa tuotteissa, myös tämän veitsen tuotannossa tulee esiin heidän kykynsä luoda uskomattomia tuotantoketjuja, joiden ansiosta laatu on ohittanut aiemman esikuvansa tason jo hyvän aikaa sitten. Samalla kun japanilaiset kehittivät Gyutosta yhä täydellisempää versiota, länsimaissa uhrattiin useassa paikassa laatu volyymien harmaan massan tieltä. Kehityksen saatossa veitsestä tuli paljon muutakin kuin lehmämiekka. Gyuto on kaikkialla maailmassa kokkien yleisveitsi, oikea joka paikan höylä, joka sivuutetaan vain erityistehtävissä.

Hurraa kaikki te keittiöiden tatuoidut miekkamiehet! Halua heiluttaa miekkaa keittiössä, ei pidä nykyaikanakaan hävetä. Jo muinaiset japanilaiset villiintyivät huutaessaan japaniksi ”We got beef!”

Gyuton yleisin terän mitta on 180-240mm. Gyutot voidaan kahvan perusteella jakaa länsimaalaisiin (yo) ja perinteisiin (wa). Kiinnostavaa on, että perinteiseksi kutsuttu Gyuto on todennäköisesti uudempi keksintö kuin länsimaalainen versio.

Katso suosittelemamme Gyutot veitsikaupan etusivulta.