Oikea leikkuulauta on keittiön tärkeimpiä välineitä – näin valitset itsellesi parhaan vaihtoehdon

Hyvä leikkuulauta on välttämätön työkalu jokaisen kokin keittiössä. Mitä hyötyä on laadukkaasta ja terävästä keittiöveitsestä, jos leikkuualusta tylsyttää tai murtaa veitsen terän.

Olit aloittelija tai marinoitunut keittiön veteraani, tulisi tähän heti veitsen jälkeen tärkeimpään keittiövälineeseen panostaa oikeassa suhteessa. Veitsi, leikkuualusta ja käyttäjä elävät keittiössä tiiviissä symbioosissa.

Vaihtoehtoja on loputtomasti, mutta jo lukemalla tämän lyhyen artikkelin aiheesta tiedät minkälainen leikkuulauta toimii keittiössäsi.

Paras leikkuulauta japanilaiselle keittiöveitselle

Meiltä kysytään tänä päivänä yhä useammin minkälainen leikkuulauta soveltuu parhaiten Japanilaiselle kokkiveitselle? Tämä on mahtavaa kehitystä, sillä aikaisemmin näitä tiedusteluita tuli huomattavasti vähemmän.

Marmoriset, lasiset, kiviset ja muut kovat materiaalit ovat äärimmäisen huono ajatus. Monelle ei välttämättä ole niin selvää, että myös esimerkiksi Tammi on piirun verran liian kovaa leikkuu alustaa käsintaotulle, hiiliteräksiselle, terävälle ja kova teräiselle Japanilaisille keittiöveitsille. Ainakin huomattavasti parempia ja varmempia vaihtoehtoja löytyy.

Kova kovaa vasten ei toimi veitsien maailmassa

Myös bambu tulisi jättää väliin, sillä tamen tapaan se on pinnaltaan erittäin kovaa. Tämä johtuu bambun sisältämästä korkeasta piidioksidin osuudesta, mikä on keramiikan ja lasin pääkomponentti.

"Bambu laudan päällä leikkaaminen on vähän kuin leikkaisi lasisella tai keraamisella leikkuulaudalla, sitä ei voi mitenkään suositella."

Yksinkertaistava nyrkkisääntö; vältä liian kovaa leikkuulautaa. 

Muista leikkuulaudan huolto

Päätypuu, poikkipuu, puukuitu tai muovinen leikkuulauta, miten tehdään oikea valinta? Tutustumalla ja kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja onnistut varmasti valitsemaan omille veitsillesi sopivan leikkuulaudan. Itse valinnan mukana tulee myös toinen huomion arvoinen seikka – miten leikkuulauta pidetään kunnossa.

Erityisesti puisen leikkuulaudan käytössä isoa osaa näyttelee laudan huolto. Pystypuinen leikkuulauta kuuluu öljytä ja vahata muutaman kuukauden välein.

Koska on helppoa nähdä miten puulaudan säännöllinen öljyäminen ja huoltaminen tuottaa joillekin haasteita, voidaan ratkaisua lähteä jäljittämään parhaiden veitsien matkaan.

Japanilaisten loistava ratkaisu on raakakumista ja puumassasta valmistettu lauta. Tämä jo 60-luvun(Asahi) taitteessa kehitetty malli on kehittynyt vuosikymmenien saatossa nykyiseen muotoonsa, jossa veitsi säilyttää terävyytensä mahdollisimman pitkään.

Leikkuutuntuma on näissä laudoissa erittäin hyvä, samoin kestävyys. Laadukas leikkuulauta on täyttä tavaraa, jonka pinnan saa tarvittaessa hiomalla helposti uuden veroiseksi.

Vaihtoehtoiset lajit puun ystäville

Kun asiakas ilmoittaa, että valikoimamme japanilainen, jäykkä raakakumiseoksesta valmistettu Asahi tai Hasegawa ei ole mieleen, mutta. vaahterainen päätypuu leikkuulauta on liian hintava?

Silloin tarjoamme Shimanto Sypressistä tehtyä poikkipuista leikkuulautaa. Puulajista kertoo jotain se, että perinteisen Onsen-kylpylän puiset ammeet on valmistettu tästä rentouttavan tuoksun omaavasta ja antibakteerisesta puulaadusta.

Japanilaisten ravintoloiden klassinen leikkuulauta ei voi olla sekään huono valinta. Shimanto Sypressi on miellyttävän pehmeä veitselle ja niin rasvainen, ettei sitä öljytä ennen käyttöä – pelkkä kostuttaminen riittää.

Oman kokemuksen ja ammattilaisten kautta

Omassa kotikäytössä reilun vuoden ollut Asahin leikkuulauta ei ole tarvinnut mitään toimia pinnan uusimiseksi. Lauta on helppo puhdistaa mukava käyttää ja minimalistisen tyylikäs. Vaikka suosittelemme japanilaisia lautoja suoraan sydämestä kaikille kotikokeille, nämä erät myydään helposti maamme johtaviin ammattikeittiöihin.

"Paras leikkuulauta tähän mennessä!" -Keittiömestari Sasu Laukkonen

Laukkonen itse käyttää mm. Asahin Black Professional leikkuulautaa, johon hän on päätynyt kokeiltuaan alalla huikean määrän erilaisia vaihtoehtoja. Kokeilemalla Asahia tai Hasegawaa itse, pystyt ymmärtämään mitä kommentti tarkoittaa.

Eri raaka-aineita pitkät päivät työkseen leikkaavat huippuammattilaiset osaavat vaatia laudalta myös veitsen mahdollistavaa tarkkaa työjälkeä, helppoa leikkausta ja tukevalla ja varmalla otteella syntyvää rytmiä. Tähän raakakuminen, loistavan leikkuutuntuman tarjoava lauta on omiaan.